Studietur til Manchester i 2019

Det var en studietur, hvor de 20 deltager fik sig en alsidig oplevelse. Vi fik set Peoples’ History Museum, hvor de arbejder med demokrati, lavede selv mindfulness ved værker på Manchester Art Gallery og fik spillet bold og oplevet hvor meget fodbold fylder – også hos demente, på National Football Museum.

Ved Greater Manbchester Police Museum oplevede vi, hvilke fordel og ulemper det kan have, når et museum drives af frivillige. På krigs museet IWMNorth så bud på virtuelle formidlinger og på Ehitworth Gallery var der tid til at se på forskellige udstillinger.

Der var tid til masser af snak på gårdturene fra det ene museum til det andet, og også plads til besøg på pubs hvor vi fik diskuteret formidling og snak & grin I almindelighed.

Tætpakket program og en by med så mange museumstilbud, at det kun kan anbefales.


ÅRETS STUDIETUR: MANCHESTER!

Kære MiD medlemmer,

Det er med glæde og stor spænding at vi nu kan afsløre et spækket program for studieturen til Manchester den 2.- 3. oktober 2019.

Vi skal besøge People´s History Museum, Science and Industry Museum, IWMNorth, Manchester Art Gallery, Greater Manchester Police Museum, Kulturhuset HOME, Whitworth Gallery og naturligvis National Football Museum.Her skal vi se udstillinger der inkluderer alt mellem science show, fodbold som kunstform, mindfulness, muslimske kvindelige kunstnere samt besøge et museum drevet af frivillige. På flere af disse steder har vi lavet aftale med museumsansatte til en dialog om deres arbejde med formidling og udstillinger og brugergrupper. Undervejs er der indlagt pitstops på diverse autentiske pubs, ligesom vi har fundet nogle spændende spisesteder, hvor vi kan dele dagens oplevelser.

Vi har mulighed for at bo på samme centralt placeret hotel til en rimelig pris (nærmere info følger ved tilmelding). Fly skal man selv booke.

Vil du med?
Er du blevet fristet og har lyst til at få noget inspiration i faglighedshatten, så tilmeld dig turen ved at sende en mail til Anne Mette Høncke -(amhataros.dk) senest den 15. august. Oplys navn, mail og tlf. og evt. institution.

Der er ca. 17 pladser, og det er først til mølle princippet, der gælder. Så snart tilmeldingsfristen er udløbet, sendes det detaljerede program rundt til gruppen.

Vi glæder os til en spændende tur sammen med jer.

De bedste hilsner fra
Karen Bech Jessen (Trapholt), Anne Mette Høncke (ARoS) og Birgit Pedersen (ARoS)


TIDLIGERE STUDIESTURE

STUDIETUR TIL WARSZAWA 2018

Warszawa! Målet for studieturen 2018.

11 formidlere samlet fra hele Danmark, inklusiv Grønland, mødtes i den polske storby for at udforske et udvalg af museer; paladser, Chopin, science, krig, neon og samtidskunst. Vi mødte oplagte, interessante og meget venlige formidlere bag kulisserne alle de steder vi besøgte.

Tak til Sara Peuron-berg, Mathilde de kruiff og Nina Hviid for en veltilrettelagt og fantastisk tur, hvor faglighed og netværk gik op i en højere enhed.  Se en lille film fra turen på vores Facebookside 

STUDIETUR TIL AMSTERDAM 2017
Den 13. til 15. september tog en flok MiD-medlemmer til Amsterdam for at se på, hvordan de hollandske museer arbejder med formidling og museumspædagogik. Vi besøgte små museer som det privatejede taskemuseum (Tassenmuseum Hendrikje.) og store mastodonter som Tropenmuseum, Sciencemuseet (NEMO) og det altid fremragende og oppe-på-dupperne skibsfartmuseum (Scheepvaartmuseum). Der blev også tid til en kanalrundfart by night og et dansende besøg på Abba-museet. Alt i alt en skøn og inspirationsrig tur.


STUDIETUR TIL STOCKHOLM 2016

MiD var i september 2016 på 2-dages studietur i Stockholm, hvor vi besøgte  5 museer. Alle steder havde koblet en medarbejder på os og vi hørte primært om de forskellige museers formidling til børn og deres skolefokus. Her følger mine destillerede noter fra de forskellige besøg, med undtagelse af Fotografiska Museet.
Venlig hilsen, Mie Ellekilde, bestyrelsesmedlem i MiD 

Onsdag den 14. september
Armémuseet
Museet har til formål at sætte militærhistorie i et historisk perspektiv, med fokus på gode udstillingsmiljøer og at man godt kan formidle emnet til børn og unge og få en god dialog.
For museets undervisere er det vigtigt at tale med børn om de svære følger af krig, som sorg, hjemløshed og sult. Underviserne tager udgangspunkt i dramatiserede fortællingerne fra museets arkivmateriale.

Der undervises både i kronologiske forløb, men også i temaer, fx propaganda, hvor alle museets udstillinger tages i brug. Ca. 400 klasser besøger museet i årets løb.

Museets udstillinger er meget visuelle og den ældre krigshistorie flere tableauer med lettere karikerede dukker, der på viser krigens gru for både soldater og civilbefolkning.

Tekniske installationer er der ikke så mange af og de skærme der findes, er primært informationsskærme.

Skansen
Det store frilandsmuseum er museologisk meget interessant fordi de forskellige udvidelser tidernes skiftende historiske fokus: nationalhistorie, arbejderhistorie osv.

Om sommeren er 60 formidlere beskæftiget med levendegørelser, mens der om vinteren er ca. 5 aktive levendegørelsesmiljøer.

Museet skal i fremtiden til at beskæftige sig mere med digital levendegørelse, da der efterhånden er så mange huse og gårde, at ikke alle kan blive levendegjort og som det er med de fleste frilandsmuseer, kommer museet mest til sin ret, når den besøgende får en fornemmelse af, at stedet er beboet.

Torsdag den 15. september
Tekniska Museet
Museet hovedformål er at få flere til at interessere sig for teknik og naturvidenskab. Derfor er der et tæt samarbejde med lærerne og deres undervisningsplaner, særligt når det innovation og entreprenørskab. Omkring 66.000 elever besøger årligt museet.

Museet vandt i 2016 prisen som Årets Museum for deres udstilling Mega Mind. 500 børn har været medskabere på udstillingen, der også arbejder målrettet med tilgængelighed, blandt andet ved at arbejde strategisk med mock-ups. De enkelte løsninger er lavet af forskellige udviklere og er altså ikke en totalentreprise. Selve udstillingen er tegnet af en arkitekt, der normalt arbejder med natklubber og restauranter, hvilket har resulteret i et både funky og æstetisk udstillingsdesign.

Der er ikke mange genstande i udstillingen, i stedet bliver den besøgende involveret både mental og fysisk. De fleste installationer var brugervenlige og nemme at forstå.

Vasa Museet
Som et af Sveriges vigtigste museer har Vasa pligt til at formidle til alle skolebørn i hele Sverige, gratis. For nogle regioner er dette umuligt og museet har derfor udviklet et undervisningsprogram, der kan køres over Skype.
Det pædagogiske team på museet kan virkelig mærke, at de svenske lærere køre hårdt på med deres læreplaner, derfor har museet tilpasset sin undervisning, så emner som kemi, kunst og æstetik er dækket ind, men de mere fysiske oplevelsestilbud som fx rebslagning bliver ikke brugt så meget.

Museet har 3 forskellige formidlingsrum: Det rigtige skib, et rekonstrueret dæk og et rum, hvor børnene kan prøve ting, tegne, teoretisere. Eksempelvis kan de helt små klasser prøve kræfter med marinearkæologi – men på land.

Medeltidsmuseet:
Museet har opdyrket et solidt netværk med skoler for tæt at kunne følge deres læreplaner og disses udvikling. Hovedfokus ligger på 4. til 6. klasserne. Der er 110o grupper igennem på et år.
Museet har også udviklet temaklasser, der kan udlånes, eksempelvis en ”kærlighedskasse” (om ægteskab, familie, seksualitet etc.), en ”Klosterkasse” med flere.
De 6 årige kan følge et forløb til 2000 svenske kroner, hvor klassen kommer på museet 5 gange af en halv times varighed.

Udstillingsmæssigt er Medeltidsmuseet båret af de fine udstillingstableauer i næsten 1 til 1, med virkelighedstro dukker, der repræsenterer munke, soldater, borgere, syge og andre fra middelalderens samfund.